divendres, 9 de març del 2018

DESCOBRIM EL RAVAL

Avui hem anat d'excursió per descobrir una mica el nostre barri. Aquí teniu les fotos i una breu explicació d'allò que ens han explicat.

 La industrialització va arribar a Catalunya bàsicament amb les fàbriques d’indianes, que van estendre’s per Barcelona a partir del segon terç del segle XVIII. Les primeres manufactureres es van ubicar als barris de Sant Pere i el Raval, on van aprofitar els terrenys que aleshores ocupaven camps i hortes. En aquells inicis de la història de la indústria va aparèixer el que es coneix com casa-fàbrica, un tipus d’edifici en què es combinava l’ús industrial amb el d’habitatge. Al Raval encara queden dempeus alguns d’aquests edificis.

 L’actual barri del Raval va ser, tot i que ara no ho sembli, un dels primers espais fabrils de Barcelona, quan la ciutat encara estava envoltada de muralles. 

Actualment al Raval queden encara —totalment o parcialment dempeus— 59 d’aquests edificis, que són un patrimoni que permet explicar el desenvolupament del barri als segles XVIII i XIX. Alguns d’aquests edificis són la casa-fàbrica Magarola, al carrer dels Tallers, 22 i 22 bis; la Foneria Comas, que és l’actual sala de ball La Paloma, amb façanes als carrers del Tigre, de la Paloma i de Sant Vicenç, i al costat, la casa-fàbrica Comas – La Algodonera, amb façanes als carrers de Sant Vicenç, la Paloma i Ferlandina. Al carrer del Carme, 106-116, hi ha la casa-fàbrica Gònima, i al carrer de la Riereta, n’hi ha diverses, com la casa-fàbrica Tarruella, coneguda també pel malnom de Can Seixanta.

Alguns d’aquests edificis estan protegits pel Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Barcelona, però d’altres no tenen aquesta protecció; i tot i que n’hi ha que han estat modificats i, fins i tot, parcialment enderrocats, no deixen de ser una bona mostra del model d’implantació de la indústria a Barcelona i Catalunya, i del creixement del barri del Raval actual entre els segles XVIII i XIX. Per això, el mes de juliol del 2016, l’Ajuntament de Barcelona va iniciar un procés per protegir 38 d’aquestes cases-fàbrica, preservar-ne el valor patrimonial i evitar que puguin ser enderrocades.

Com ja veieu a les fotos....no tot ha estat explicació...també hem tingut temps per jugar i divertir-nos una mica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada